Учени са открили най-ранните известни доказателства за готвене в археологически обект

...
Учени са открили най-ранните известни доказателства за готвене в археологически обект
Коментари Харесай

Еволюция на храненето: Откриха сведения за първото готвене в историята

Учени са разкрили най-ранните известни доказателства за готвене в археологически обект в Израел. Преминаването от сурова към готвена храна е трагичен прелом в човешката еволюция, а откритието демонстрира, че праисторическите хора са били в положение съзнателно да палят огън, с цел да подготвят храна преди най-малко 780 000 години, осведоми.

Детайлното проучване на рибни зъби, открити в обекта Гешер Бенот Яаков, ситуиран на брега на античното езеро Хула, разкри, че някои от нашите ранни предшественици - най-вероятно Хомо еректус - са били в положение да готвят риба, съобщи създателят на проучването доктор Ирит Зоар, откривател в Музея по естествена история " Щайнхард " към Университета в Тел Авив.

Според Зохар, която е и организатор на биологичните сбирки " Бейт Марголин " в университетския лицей " Ораним ", жителите на езерата са се хранили с огромни сладководни типове.

На обекта не са открити човешки остатъци, само че каменните принадлежности съответстват с тези, открити на местата на Homo erectus в цяла Африка, споделя Зоар. Тя сподели, че езерото е било плитко и е можело елементарно да се уловят с ръка огромни риби като изчезналия Luciobarbus longicep, който е можел да доближи до 6,5 фута (2 метра).

" Това е извънредно значимо изобретение ", споделя археологическият геохимик доктор Бетан Линскот, който не е взел участие в изследването.

" Доказателствата за следено потребление на огън през (ранната каменна епоха) са в най-хубавия случай ефимерни и като такива, описаните тук доказателства за антропогенно (поради човешка дейност) насъбрани и приготвени рибни остатъци безспорно ще имат необятно влияние върху изследователската общественост ", споделя Линскот, която е постдокторант в Оксфордския университет в Обединеното кралство.

Преминаването към готвена храна значи, че хората са изразходвали по-малко сила за интензивната работа по търсене и асимилиране на прясна, сурова храна, което е освободило повече време за насърчаване на нови обществени и поведенчески системи.

Scientists have found the earliest known evidence of cooking at an archaeological site in Israel
— CNN International (@cnni)
" Храненето е оказало огромно въздействие върху еволюцията на нашия тип. Предполага се, че потреблението на месо е съдействала за увеличението на относителния размер на мозъка на нашите ранни предшественици Хомо - само че патогенните бактерии трансформират потреблението на неовкусено месо в рискована активност ", споделя Линскот.

" Готвенето обаче убива бактериите и покачва енергийната стойност на месото, като по този метод основава нов, благонадежден източник на храна за ранните хоминини. Ето за какво разбирането на това по кое време се е случило е тематика от огромен интерес, тъй като може да помогне да се изясни за какво нашите предшественици хоминини са еволюирали по метода, по който са еволюирали. "

Изгарянето еднакво ли е на готвене?

Предишни проучвания на Зохар, който работи на обекта от 16 години, са открили, че пластовете от седименти, в които са открити каменни принадлежности - което допуска човешко обитаване - са свързани с огромен брой зъби на риби от два съответни типа (Luciobarbus longiceps и Carasobarbus canis), които са били част от фамилията на шараните, само че към този момент са изчезнали.

Намерени са обаче доста малко рибни кости, които за разлика от зъбите омекват при високи температури и елементарно се разлагат. Друга работа на съавтора на проучването Нира Алперсон-Афил, професор в катедрата по израелски проучвания и археология в университета Бар-Илан, е открила следи от огнища - едни от най-ранните отвън Африка.

За да открият дали праисторическите жители на обекта фактически са готвили риба там, а не са изхвърляли остатъците от рибата в огъня, откривателите откриват промени в размера на кристалите на зъбния гланц, които реагират по друг метод на измененията в температурата.

При опитите Зоар и сътрудникът ѝ доктор Йенс Наджорка, който е началник на рентгеновата лаборатория в Природонаучния музей в Лондон, проучват 56 зъба, принадлежащи на праисторически и сладководни риби, което им разрешава да открият измененията, породени от готвене при ниски и високи температури. Резултатите демонстрират, че рибите са били приготвяни при температури сред 392 и 932 градуса по Фаренхайт (200 и 500 градуса по Целзий).
.
" Не знаем по какъв начин тъкмо е била приготвена рибата, само че поради неналичието на доказателства за излагане на високи температури е ясно, че тя не е била приготвена непосредствено в огън и не е била хвърлена в огъня като боклук или като материал за горене ", съобщи Наджорка в известие за медиите.

Екипът съумява да откри, че рибата е била постоянна част от диетата - не е била единствено сезонно наслаждение или последна опция, когато другите източници на храна са били нищожни.

Изследователите създали това, като разгледали геохимичния състав на кислородните и въглеродните изотопи в емайла на зъбите, с цел да схванат през кой сезон е умирала рибата. Резултатите сочат, че те са били приготвяни и употребявани целогодишно.

Хомо еректус е първият хоминин, мигрирал отвън Африка, и проучването демонстрира, че античното езеро Хула може да е било основен пункт по маршрута на тези ранни миграции.

Не е известно тъкмо по кое време хората за първи път са почнали да готвят риба - или различен тип храна - и няма консенсус за това по кое време античните хоминини за първи път са развили способността да палят огън и да готвят. До това проучване най-ранните твърди доказателства за потреблението на огън за готвене са от неандерталци и хомо сапиенс, които са готвели нишестени корени в днешна Южна Африка преди към 170 000 години.

Съвкупната тежест на доказателствата, показани в проучването, допуска, че рибата е била готвена, споделя Джон Макнаб, професор в Центъра за археология на човешкия генезис към катедрата по археология на Университета в Саутхемптън. Той не е взел участие в изследването.

" Кога и къде за пръв път се е появил съзнателно разпален и следен огън и по кое време сме почнали да подготвяме храната си, са два от в действителност огромните въпроси, на които откривателите на човешкия генезис от дълго време търсят отговори ", сподели той по електронната поща.

" Огънят не е единствено за сигурност и отбрана. Той удължава работния ден и обезпечава в действителност значим механизъм за обществено обвързване - ние безусловно сме построили обществата си към огньовете. Готвенето открива нови благоприятни условия за хранене и вкарва в деяние нови хранителни артикули, както и усилва хранителния капацитет на това, което ядем. Дали готвенето е повода, заради която Хомо еректус е бил кадърен да се придвижва в странни нови територии? "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР